Jei esate valgę avokadą, žinote, kad jis skiriasi nuo kitų vaisių. Skirtingai nuo daugumos kitų vaisių, jame gausu sveikųjų riebalų ir jis dažnai naudojamas avokadų aliejui gaminti. Nors ir ne taip gerai žinomas kaip alyvuogių aliejus, šis aliejus yra toks pat skanus.
Avokadų aliejus turi daug naudos sveikatai, daugiausia susijusių naudų su jame esančiu antioksidantų ir sveikųjų riebalų kiekiu.
1. Turtingas oleino rūgštimi
Avokadų aliejus yra natūralus aliejus, spaudžiamas iš avokado minkštimo. Beveik 70% avokadų aliejaus sudaro širdžiai naudingos oleino rūgšties, mononesočiųjų omega-9 riebalų rūgštys. Ši riebalų rūgštis taip pat yra pagrindinė alyvuogių aliejaus sudedamoji dalis ir, manoma, kad iš dalies yra atsakinga už jo naudą sveikatai. Be to, apie 12 % avokadų aliejaus sudaro sotieji riebalai, o apie 13 % – polinesočiųjų riebalų.
Dauguma tyrimų rodo, kad dieta, kurioje gausu nesočiųjų riebalų, yra naudinga sveikatai ir gali sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies liga ir demencija, riziką.
Labiausiai paplitusi riebalų rūgštis avokadų aliejuje yra oleino rūgštis, riebalų rūgštis, kuri teikia daug naudos sveikatai.
2. Mažina cholesterolio kiekį ir gerina širdies sveikatą
Avokadų aliejuje gausu nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra susijusios su geresne širdies sveikata. Yra atlikta keletas tyrimų su žmonėmis ir gyvūnais, kurie rodo, kad avokadų aliejus gali būti naudingas širdies sveikatai, nes mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje.
3. Daug liuteino – antioksidanto, naudingo akims
Avokadas ir jo aliejus yra gana geri liuteino, karotinoido ir antioksidanto, natūraliai randamo jūsų akyse, šaltiniai.
Yra atlikta tyrimų, kurie parodė, kad mityba, kurioje gausu liuteino ir kito karotinoido, vadinamo zeaksantinu, yra būtina akių sveikatai ir gali sumažinti kataraktos ir geltonosios dėmės degeneracijos, kurios yra dažnos su amžiumi susijusios akių ligos, riziką.
Kadangi jūsų kūnas pats negamina liuteino, turite jo gauti iš savo mitybos. Laimei, avokadų ir avokadų aliejaus įtraukimas į savo mitybą yra puikus ir paprastas būdas palaikyti akių sveikatą.
Liuteinas yra karotenoidas, randamas avokadų aliejuje. Ši maistinė medžiaga gerina akių sveikatą ir gali sumažinti su amžiumi susijusių akių ligų riziką.
4. Pagerina svarbių maistinių medžiagų įsisavinimą
Kai kurias maistines medžiagas reikia derinti su riebalais, kad organizmas jas pasisavintų, pavyzdžiui, riebaluose tirpius vitaminus A, D, E ir K.
Visų pirma, karotinoidai, tokie kaip beta karotinas, likopenas, liuteinas ir zeaksantinas, yra prastai pasisavinami be riebalų. Deja, daugelyje vaisių ir daržovių, kuriuose gausu karotinoidų, pavyzdžiui, arbūzuose ir pomidoruose, yra mažai riebalų. Todėl į valgį įdėję avokadų aliejaus ar kitokio tipo riebalų, galite geriau įsisavinti šias maistines medžiagas.
Valgant daržoves yra rimta priežastis įtraukti sveikų riebalų šaltinį, pavyzdžiui, avokadų aliejų, nes jis gali padidinti karotinoidų antioksidantų pasisavinimą iki 17 kartų.
5. Gali sumažinti artrito simptomus
Artritas yra labai dažna liga, pasireiškianti skausmingu sąnarių uždegimu. Tai paveikia milijonus žmonių visame pasaulyje. Nors yra daug artrito tipų, labiausiai paplitęs tipas yra osteoartritas, susijęs su sąnarių kremzlės irimu.
Daugybė tyrimų parodė, kad avokadų ir sojų aliejaus ekstraktai, vadinami avokadų ir sojų pupelių nemuilinamosiomis medžiagomis (ASU), gali sumažinti skausmą ir sustingimą, susijusį su osteoartritu.
6. Labai paprasta naudoti
Avokadų aliejus yra labai universalus ir lengvai įtraukiamas į jūsų mitybą. Pavyzdžiui, galite vartoti šaltą, tačiau tai taip jis yra saugus ir sveikas kepimo aliejus, nes jo riebalų rūgštys yra stabilios esant aukštai temperatūrai (iki maždaug 271 °C).
Štai keletas būdų, kaip į savo mitybą įtraukti avokadų aliejus:
- Į kokteilį įpilkite šaukštą.
- Pabarstykite juo ant salotų.
- Naudokite kaip marinatą mėsai kepti ant grotelių.
- Naudokite avokadu alieju kepimui
- Naudokite jį į naminį majonezą.
- Prieš kepdami apibarstykite juo daržoves.
- Užpildykite juo humusą.
- Pabarstykite juo šaltas sriubas, tokias kaip gaspacho
Avokadų aliejus yra universalus ir paprastas naudoti. Galite dėti šaltą į salotas ar kokteilius, puikiai tinka virti, kepti.